Pagina wordt geladen, even geduld aub...

Orthodontie bij kinderen en adolescenten

De opvatting een orthodontische behandeling eerst aan te vangen
nadat alle tanden doorgebroken zijn, is niet altijd de betere keuze.

Orthodontie bij kinderen

Meer dan de helft van alle tand- en kaakproblemen ontstaan na de geboorte.

Oorzaken hiervoor zijn bv. fopspeen- of duimzuigen, inenging van de bovenste luchtwegen, evenals vroegtijdig verlies van melktanden. Uiteraard spelen genetische factoren ook een rol. Sommige wetenschappers stellen dat 40% van de groei genetisch is bepaald en 60% functioneel is gemedieerd.

Wachten op de volledige tandenwissel, met als doel de orthodontische behandelingsduur te verkorten, kan duidelijke nadelen tot gevolg hebben. Rond de leeftijd van 10 jaar is reeds 90% van de groei van de bovenkaak afgesloten en de kaakgewrichten hebben reeds een groot deel van hun vorm en functie bereikt. Bij kaakstandproblemen kan er reeds een kaak asymmetrie ontwikkelen. Onderzoek in de VS toonde aan dat een groot deel van de kruisbeten in het vroege gebitsstadium, het ontstaan van deviaties van het neusseptum mee beïnvloeden.

Ook ongunstige ademhalingspatronen hebben hun invloed op de verdere ontwikkeling van de kaak (skeletale) en tandpositie. Indien er geen orthodontische behandelingsindicatie op jonge leeftijd is, kan als men reeds op vroege leeftijd evalueert, het ideale tijdstip makkelijker gepland worden.

orthodontist Turnhout De Zutter

positieve invloed van een orthopedische kaakcorrectie op de luchtweg

Orthodontie bij kinderen en jongvolwassenen

negatieve invloed van kaakstandproblemen (in dit geval kruisbeet) op het kaakgewricht

orthodontist Turnhout De Zutter

 

Orthodontie bij adolescenten

Vroege orthodontische interventies kunnen in een aantal gevallen de verwijdering van tanden in een latere fase vermijden, of een latere korrektie vergemakkelijken. Tevens is de vroege diagnose van functionele problemen noodzakelijk in de coordinatie van een verder harmonieuze kaakgroei en tanddoorbraak.

Soms echter is de volledige doorbraak van alle tanden een voorwaarde om een definitief en optimaal resultaat te bekomen. Daar in een vroege orthodontische behandeling veeleer uitneembare apparatuur aangewend wordt, is bij een definitief gebit een vast apparaat of 'brackets' de meest gebruikte apparatuur.

Deze behandeling kan zowel in een klassieke metaal versie, keramische (doorzichtige) als een onzichtbare (linguale/aan de binnenzijde van de tanden) versie plaatsvinden.